Gheorghe Barițiu omagiat la Sibiu

Câțiva membri și simpatizați ai grupului de acțiune „Noii Golani” Sibiu s-au întâlnit, astăzi, în Parcul Astra, pentru a- i aduce un omagiu distinsului cărturar și istoric Gheorghe Barițiu.

Evenimentul se înscrie în seria de acțiuni dedicate personalităților cărora le-au fost ridicate busturi în fosta capita culturală europeană.

George Bariţiu (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric şi publicist român transilvănean, întemeietorul presei româneşti din Transilvania.Gheorghe Bariţ a fost fiul lui Ioan Pop Bariţ, preot greco-catolic, şi al Anei Rafila. Studiile primare le-a efectuat la şcoala unitariană din Trascău (azi Remetea, judeţul Alba) între 1820-1824. A urmat apoi Gimnaziul la Blaj şi studiile liceale la Liceul Piariştilor din Cluj, la secţia umanioare şi filosofie, iar apoi Facultatea de Teologie la Blaj între 1831-1835. Mediul Bisericii Române Unite cu Roma a jucat un rol hotărâtor în formarea intelectuală a lui George Bariţ. Atât tatăl, cât şi bunicul său au fost preoţi greco-catolici. El a fost pregătit la rândul său pentru cariera ecleziastică, însă s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Braşov.

În anul 1838 a întemeiat la Braşov Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. În acelaşi an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă şi literatură, primul ziar literar românesc din toate timpurile. Difuzarea lor peste munţi era asigurată de prietenul sau librarul Iosif Romanov. George Bariţ fost una din figurile cele mai importante ale Revoluţiei de la 1848 în Transilvania. În 1861, din iniţiativa sa şi a canonicului Timotei Cipariu, a luat fiinţă Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (Astra). A fost mai întâi secretar, apoi preşedinte al Astrei. Asociaţia a editat începând din 1868 revista Transilvania, pe care a condus-o între 1868 şi 1889. În această revistă a publicat numeroase articole şi studii de istorie şi politică. Colectivului redacţional al revistei Transilvania i se datorează editarea primei enciclopedii româneşti, apărută în trei volume la Sibiu, între 1898 şi 1904. George Bariţ a publicat tot la Sibiu, tot în trei volume, între 1889 şi 1891, principala sa operă, initulată Părţi alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă. A fost membru fondator al Societăţii Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit preşedinte al Academiei Române.

Opera:

  • Cuvântare scolasticească la ecsamenul de vară în Şcoala românească din Braşov şi Cetate, 1837
  • Deutsch-Rumänisches Wörtebuch, Dicţionariu român-german, 1853-1854
  • Dicţionariu românesc-unguresc, Magyar-román szótar, 1869
  • Părţi alese din istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă, I-III, Sibiu, 1889-1891
  • Două drame familare, teatru, 1891.

Sursa: wikipedia.

PS: Amintim că vă așteptăm la comemorarea lui Gheorghe Lazăr, mâine, 5 iunie, ora 12:00, în parcul Astra.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s