Prima zi de dezbatere despre Roşia Montană

Noii Golani Sibiu au oferit sibienilor în perioada 15-25 septembrie ocazia de a se informa asupra proiectului minier de investiţii de la Roşia Montană dar mai ales despre posibilitatea salvării localitaţii de la pieire în cadrul unei expoziţii foto organizate la parterul Bibliotecii ASTRA din Sibiu. Fotografiile au reprezentat instantanee realizate de membrii Noii Golani şi prietenii lor, în timpul excursiilor şi drumeţiilor organizate la Roşia Montană în ultimii ani, ce au putut fi admirate timp de 10 zile.

Expoziţia a fost completată de proiecţia filmului „Noul Eldorado” în 2 rânduri urmate de fiecare data de cate o dezbatere liberă la care au participat peste 100 de sibieni.

Prima dezbatere a avut loc in cadrul vernisajului expoziţiei, în data de 15 septembrie, şi a stârnit discuţii aprinse atât înaintea cât şi după film. Aceasta s-a datorat şi prezenţei domnului Cătălin Hosu, purtator de cuvânt al ”salvatorilor” Gold Corporation, aflat ”întâmplător” la Sibiu şi la vernisaj. I-am respectat poziţia, doar n-aveam niciun motiv să nu-l credem. Oare? Discuţiile au evoluat liber, subiectele variind despre: datele tehnice privind impactul pe care urmează să-l aiba investiţia Gold Corporation in forma pe care o are acum asupra mediului, localnicilor ce rămân în zonă, numarul celor care au plecat sau al celor ce rămân pe poziţie, posibilităţi de dezvoltare a zonei şi a localităţii altfel decât prin extragerea aurului, de ce sunt impiedicate proiecte de investiţii în zonă, problema PUZ-ului şi a modului în care a fost aprobat, modificari suferite de proiectul Roşia Montană Gold Corporation până acum cât şi în viitor etc. Cea mai importantă întrebare şi mai des ridicată a fost: Ce se mai poate face în Roşia Montană după 17 ani (+/-) când investitorii canadieni îşi vor incheia proiectul de ”investiţie şi dezvoltare” şi vor pleca? Întrebare la care, din păcate pentru dânsul, nici Cătalin Hosu nu a putut răspunde. Concluziile au fost clare, chiar daca multă lume mai avea, la fel de mult, ceva de spus (programul bibliotecii a fost limitat), proiectul propus de RMGC în varianta aceasta nu poate fi acceptat sub niciun fel iar argumentul că în momentul de faţă este singurul de acest fel şi că nu ar exista alternativă nu are nicio susţinere.

Probabil vă asteptaţi la o analiza mai sintetică asupra a ceea ce s-a discutat şi ce s-a propus, insa sfatul nostru este altul. Roşia Montană nu se salveaza pe site-uri, bloguri, comentarii despre ce a spus/crede unul sau altul indiferent de poziţia sa, vizitaţi această localitate, mergeţi sa cunoasteţi oamenii şi locurile acolo, spuneţi ce aveţi de spus acolo unde trebuie, participaţi la dezbateri unde puteţi afla ambele puncte de vedere şi nu în ultimul rând, acolo unde exista oameni şi viaţă, trebuie gandit întâi cu sufletul. E un prim lucru pe care ar trebui să-l învăţăm din ceea ce se întâmplă la Roşia, să ne amintim, dacă am uitat, că există si altceva mai important decât banii, fie şi numai pentru aceasta merită să vizitaţi Roşia Montană, pentru a cunoaşte oameni care luptă pentru sufletul lor, oameni ce merită să mai fie numiţi asa.

În urmatorul articol, despre a doua dezbatere, se vor ridica niste probleme care, probabil, nu s-au mai pus până în acest moment sau despre care cu siguranţă s-a discutat foarte puţin.

Anunțuri

3 răspunsuri to “Prima zi de dezbatere despre Roşia Montană”

  1. luci Says:

    „Roşia Montană nu se salveaza pe site-uri, bloguri, comentarii despre ce a spus/crede unul sau altul indiferent de poziţia sa”
    cred că, din păcate, cei care vor să salveze RM, trebuie să facă și asta, pentru că, după cum bine se vede, sunt așa numiții formatori de opinie a caror opinie e bine influențată de factorul numit bani. bani primiți pentru a schimba opinii. 😀

  2. Petrica Says:

    Rosia Montana va fi salvata numai prin intelegerea faptului ca mai presus de aur sunt oamenii din zona, cu cultura, traditiile, meseriile pe care le transmit mai departe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s