A doua dezbatere despre Roşia Montană

Luni, 20 septembrie, a avut loc cea de-a doua dezbatere publică la care au fost invitaţi să-şi exprime parerea sau să afle mai multe despre Roşia Montană toţi sibienii şi nu numai. Interesul stârnit la vernisajul de miercuri dar şi discuţiile rămase neterminate au reprezentat o obligatie pentru noi de a mai organiza înca o dezbatere chiar daca iniţial aceasta nu facea parte din programul expozitiei.

Într-o atmosfera mult mai degajată, dezbaterea a debutat prin… proiectia filmului ”Noul Eldorado”, majoritatea celor prezenţi solicitând vizionarea filmului. Spre bucuria noastră, au asistat şi au luat cuvântul de această dată mult mai mulţi tineri. Alături de noi a fost şi  Denis Memet, voluntar activ în campania ”Salvaţi Roşia Montană” care a ridicat câteva probleme mai puţin discutate. Una dintre acestea o reprezintă oamenii care au plecat din Roşia. Foarte mulţi din cei care şi-au vândut casele au primit despăgubiri necesare înspre a-şi cumpăra noi locuinţe (dar şi oarece “bani de buzunar”) de obicei, în oraşe. După ce işi vor epuiza aceste resurse (pentru ca într-un an, doi, trei se vor termna şi acesti bani) oamenii vor trebui sa intre în câmpul muncii pentru a-şi putea întreţine familia şi noile gospodării. Ori, vorbim despre oameni care nu au niciun fel de calificare, n-au facut altceva decât minerit pentru că situaţia a fost de aşa natură. Nu se va întâmpla altceva decât o creştere cu câteva sute sau mii a numărului de şomeri din oraşele respective. O altă problema vizează lacul de cianură, plecând de la premisa că va fi într-adevăr foarte bine consolidat şi că nu ar putea avea loc niciun accident din cauze naturale precum nefericitul exemplu de la Baia Mare din anul 2000. Acest lac va fi acolo mulţi ani de-acum înainte. Un posibil conflict între România şi alt stat nu poate fi exclus 100% în niciun moment de orice analist politic. În acest caz, distrugerea barajului unui lac de cianură reprezintă cel mai simplu mod de şantaj. Tot în acest context putem aduce în discuţie şi problema apelor potabile şi importanţa pe care o vor avea statele care işi vor păstra apele curate. Sau în curând vom ajunge să importăm până şi apă plată sau minerală?

Discuţiile au continuat şi despre alte exploatări miniere din Munţii Apuseni, mai puţin cunoscute publicului larg, începute deja şi unde de asemnea există probleme.

Noii Golani vor continua să ia atitudine în acest caz prin răspândirea informaţiei şi invitându-vă să vizitaţi acest mic colţ de rai. Roşia Montană nu trebuie să moară şi nu va muri atât timp cât noi vom fi acolo.

Anunțuri

Un răspuns to “A doua dezbatere despre Roşia Montană”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s