Bătălia de la Şelimbăr – ultima înaintea Marii Uniri de la 1600

Noii Golani Sibiu vă invită, joi 28 octombrie 2010 să participaţi la o drumeţie tematică pentru a comemora 411 ani de la Bătălia de la Şelimbăr. Programul acesteia este următorul: se va pleca la ora 15.00 de la intersecţia Bulevardului Mihai Viteazu cu strada Rahovei (staţia de autobuz de lânga Piaţa Rahovei) pe jos cu steaguri tricolore si pânze cu Mihai Viteazu până la primul monument ce aminteşte de ultima bătălie dinaintea Unirii de la 1600, Troiţa din lemn aflată situată pe câmpul Şelibărului. Vom porni apoi cu maşini spre cel de-al doilea monument ridicat în amintirea bravilor eroi din 1599, Obeliscul de piatră amplasat la intrarea în comuna Şelimbăr pe partea stângă a DN1 unde vom cânta şi povesti despre victorie obţinută înaintea intrării triumfale în cetatea Alba Iulia locul în care avea să se realizeze prima Unire a celor 3 provincii româneşti: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

Troiţa din lemn

Primul monument pe care îl vom cinsti este Troiţa din lemn ridicată în anul 1925 la iniţiativa ASTREI şi este amplasată pe locul unde s-a găsit groapa comună celor ucişi. Locul este cunoscut şi sub numele de „Movila lui Mihai”.

sursa

Obeliscul situat la intrarea în comuna Şelimbăr – Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial


Obeliscul se află amplasat la intrarea în comuna Șelimbăr, pe marginea șoselei E 15A și a fost realizat în anul 1932, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial si în cinstea victoriei de la Șelimbăr obținută de Mihai Viteazul în fața lui Andrei Bathory (la 28 Octombrie 1599). Monumentul are o înălțime de 3,70 m și este realizat din beton, iar împrejmuirea este asigurată cu un gard din același material. Obeliscul are drept ornament un basorelief cu o cască românească și lauri, precum și o friză reprezentând ostași români în atac, realizată, de asemeni, în relief. Pe monument este inscriptionat următorul text: „În amintirea ostașilor lui Mihai Viteazul căzuți pe acest loc în anul 1599 și a ostașilor români căzuți pe întinsul țarei în războiul 1916-1919. JAMBOREEA IULIE 1932”

sursa

Scurt istoric al Bătăliei

Mihai Viteazul (nascut, dupa cele mai multe surse in 1558) in Orasul de Floci (Ialomita) a fost, potrivit majoritatii istoricilor, fiul nelegitim al domnitorului Patrascu cel Bun, iar dupa altii, fiul lui Parvu Buzescu, tatal fratilor Buzesti. Batalia desfasurata la Selimbar la 18/28 octombrie 1599, a fost decisa ca si la Calugareni, de exemplul lui Mihai, intr-un moment in care superioritatea in artilerie a inamicului parea sa-i dea castig de cauza („cu cea mai mare viteza si indrazneala, prin pericolul la care s-a expus domnul in fruntea celor mai buni ostasi ai sai, a reusit sa stavileasca ofensiva dusmanului si sa-l puna pe fuga“). Nefericitul principe al Ardealului, fugar de la locul bataliei, a fost prins si ucis de secui pe cand incerca sa treaca in Moldova, dupa ajutor.

Pe larg despre Bătălia de la Şelimbăr puteţi citi aici

Mai jos sunt două imagini ce reprezintâ câmpul luptei:

Adrian Brătoiu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s