Unirea Basarabiei cu România aniversată la Sibiu

Pe data de 27 martie s-au împlinit 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce nu a fost trecut cu vederea nici la Sibiu. Tineri basarabeni, studenţi la facultăţile din oraşul nostru au marcat simbolic unirea fraţilor deopotrivă din dreapta şi stânga Prutului depunând flori la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură. Momentul a fost completat prin citirea Actului Unirii, cântece patriotice iar la final au fost împărţite flyere pe strada Nicolae Bălcescu şi în Piaţa Mare.

Sibienii care s-au aflat în trecere la acea oră prin centru Sibiului au apreciat gestul tinerilor provocându-le unora amintiri sau curiozitate despre situaţia Basarabiei de ieri sau de astăzi.

 

 

 

 

Afişe care amintesc Unirea au fost lipite în diverse locuri din oraş:

Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918 preciza în felul următor:

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”

Text şi foto Adrian Brătoiu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s