Spiritul revoltei de la Braşov a reînviat după 24 de ani! (FOTO şi VIDEO)

Adrian Brătoiu

Au trecut 24 de ani de la unul din puţinele acte de curaj din perioada ante decembristă, un gest cu atât mai brav prin prisma faptului că a venit din partea clasei muncitoare, atât de dragă conducătorului „preaiubit” al României, Nicolae Ceauşescu. Revolta muncitorilor fabricii Steagu Roşu din Braşov a surprins prin spontaneitatea sa, de la presa internaţională, care a reflectat în amănunt curajul braşovenilor, până la însuşi Ceauşescu. Evenimentele au fost apreciate de la complot politic la acte huliganice, anchetele trecând pe rând din curtea Securităţii la Miliţie.

Curajul nebun pe care l-au avut cei care au pornit acest manifest împotriva dictaturii comuniste deşi ştiau consecinţele, este ceea ce a rămas şi peste 24 de ani! Curajul doamnei Doina Cornea şi a fiului său de a-i susţine pe muncitorii anchetaţi chiar în faţa sediului Miliţiei din Braşov. Curajul de a îndura şi de a rezista metodelor de tortură neschimbate din anii ‘5o, aceleaşi aplicate şi luptătorilor din Rezistenţa anticomunistă din munţi de la mijlocul secolului al XX-lea. Curajul de a merge mai departe chiar dacă rănile suferite nu se vor cicatriza niciodată. Curajul… curajul… Curajul unor români dârzi şi luptători de care suntem mândri. Ei sunt cei despre care ar trebui să citim în cărţile de istorie sau de care să auzim la televizor.

Marţi, 15 noiemrbie 2011, au fost alături de noi pentru a ne oferie o lecţie de istorie orală atât de rară în zilele noastre. Pentru al doilea an consecutiv Noii Golani şi Liga Suporterilor Stegari împreună cu PRIME Braşov şi Rockstadt s-au întâlnit pe 15 noiembrie în oraşul de Sub Tâmpa pentru a rememora ziua sau zilele de care Braşovul este atât de mândru. Peste 70 de tineri au mărşăluit printre gradele cu minus din Centrul Civic pe Bulevardul 15 noiembrie până la Monumentul dedicat memoriei luptătorilor anticomunişti. Anul acesta am fost onoraţi să-i avem alături pe vicepreşedinţii Asociaţiei „15 noiembrie 1987”, Dănuţ Iacob şi Marius Boeriu. Povestea evenimentele pornite din Secţia 440 a uzinei Steagu descrise de cei doi au fost de o încărcătură emoţională aparte, discursul fiind presărat deseori cu mesaje de încurajare pentru generaţia tânără a zilelor noastre. Seara s-a încheiat cu proiecţia documentarului „Memorialul Durerii – Totul despre 15 noiembrie”  în aplauzele tinerilor prezenţi din Sibiu, Bucureşti şi Braşov.

Un scurt montaj al evenimentelor de ieri realizat de Răzvan Dobrică.

Piteştiul n-a uitat!

Un sprijin important a venit ieri dintr-un oraş care a cunoscut bine teroare sistemului comunist. Tinerii din Piteşti au afişat marţi seara, în centrul oraşului, un mesaj pe care se putea citi „Să nu uităm Braşov ’87/ O dovadă de libertate.” Un gest plin de admiraţie şi singular totodată, din păcate, în ţară.

Fotografii de la Braşov:

       

   

Reclame

3 răspunsuri to “Spiritul revoltei de la Braşov a reînviat după 24 de ani! (FOTO şi VIDEO)”

  1. Teodorescu Mircea Says:

    La Moment Aniversar – Ce sa ales cu locurile de munca si unitatea industriala perla a Romaniei socialiste ce exporta productia in zeci de tari si asigura piata interna ? In prezent suntem la cheremul strainatatii. Nu este o rusine acest lucru ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s